Vegetarische Pho (Vietnamese soep)

Als het buiten koud is, is een soep heerlijk. Een goed gevulde groentesoep of een heldere soep zoals deze Vietnamese Pho. Traditioneel wordt hij met rundvlees gemaakt, maar dit is een vegetarische versie. Door de verschillende kruiden is de soep heel smaakvol en je maakt de soep af door de verschillende toppings er aan toe te voegen.

INGREDIËNTEN voor 4 personen

  • 4 steranijs

  • 2 kaneelstokjes

  • 2 eetlepels peperkorrels

  • 1 eetlepel hele kruidnagels

  • 2,5l water

  • 2 uitjes

  • 4 knoflookteentjes

  • 3cm verse gember door de helft

  • 100 gram verse shiitake paddenstoelen, steeltjes eraf halen en bewaren

  • 3 eetlepels soja saus

  • 1 eetlepel rijst azijn

  • 2 bosuitjes, klein gesneden

  • 2 baby paksoi, in de lengte gesneden in vieren

  • 100 gram rijstnoodles

Topping voor de soep

  • 1 limoen in partjes

  • Taugé

  • Verse basilicumblaadjes

  • Verse koriander

  • Chilisaus (sriracha of sambal)

BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de steranijs, kaneelstokjes, pepers en kruidnagels in de pan en zet hem aan op laag vuur. Bak het licht aan voor ongeveer 30 seconden. Als je de kruiden licht droog aanbakt komt er namelijk meer smaak vrij.

  2. Voeg het water, de uien, knoflook, gember en de steeltjes van de paddenstoelen toe. Laat het sudderen voor 20 minuten en zeef het geheel, doe de bouillon terug in de pan.

  3. Snij de paddenstoelen en voeg ze toe aan de pan samen met de soja saus, rijstazijn, vissaus en bosui.

  4. Laat het 30 minuten koken, voeg dan de paksoi toe en laat het koken tot het zacht is, ongeveer 8 minuten. Proef het en breng het eventueel nog meer op smaak.

  5. Kook de noodles in een aparte pan volgens de verpakking.

  6. Doe de rijstnoodles in een kom en schenk hier de hete soep overheen. Leg de toppings los op een bord erbij zodat iedereen zijn eigen toppings kan kiezen, maar met alles is toch wel echt het lekkerste. Serveer de soep met verse partjes limoen, tauge, basilicum, koriander en chilisaus.